Recensies, routebeschrijvingen en contactgegevens voor Ouwe Sunder

Ouwe Sunder

Info

Plaats hier je fotos en filmpjes van Ouwe Sunder, veel plezier

Geschiedenis

Ieder jaar op 12 december gaan de Texelaars helemaal los. Er wordt gespeuld wat er in het afgelopen jaar gebeurd is, of gewoon verkleden en feesten als een dolle. Plaats hier je foto┬┤s, filmpjes en andere ellende die je wilt delen. Veel plezier.

Traditie

Ouwe Sunderklaas is een verkleedfeest waarbij de eilanders zich onherkenbaar vermommen en 'n vreemde stem opzetten.[1] In deze uitdossing gaan zij langs de deuren en nemen zo bekenden in de maling. Ook de actualiteit wordt op de hak genomen. Dit wordt in dialect speule ("spelen") genoemd. Na deze verkleedpartij wordt onthuld wie wie was en wordt er nog lang doorgefeest. Behalve satire is Ouwe Sunderklaas natuurlijk ook gewoon gezelligheid en worden er de nodige biertjes gedronken.

Tegenwoordig

Hoewel Ouwe Sunderklaas een oud feest is, is de traditie op Texel nog altijd erg actueel. Het is een belangrijk onderdeel van de eilander identiteit. Hoewel de laatste jaren meer en meer bezoekers van het vasteland naar Texel komen om het feest te ervaren, blijft het ook voor veel eilanders toch bij uitstek een feest voor echte Texelaars. Juist hierdoor heeft de traditie zich zo kunnen handhaven.ook word het gewone sinterklaasfeest tevens gevierd.

Voor -en Naklazen

De dag na Ouwe Sunderklaas wordt tegenwoordig meer en meer gebruikt voor het naklazen, waarbij de flesjes bier en de andere versnaperingen die op 12 december niet opraakten, alsnog worden genuttigd. Indien alles is opgegaan met Ouwe Sunderkllaas wordt er gewoon een neiuwe voorraad ingeslagen. Tevens wordt er de dag voor Ouwe Sunder alvast voorgeproefd met het Voorklazen
(Bron Wiki)

Adres: Dorpsstraat 59, 1796 BA De Koog
Stad: De Koog
Route: Dorpsstraat 59
Postcode: 1796 BA


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;